Porto

Porto


Luis I-brug (Porto)
Op de achtergrond de stad

We moeten nog even aan Portugal wennen. Het is hier een uur vroeger dus we hebben de klok teruggezet. Hebben we net het Spaans een beetje onder de knie moeten we overschakelen naar Portugees 😉 Om 8.20 uur gooien we los en gaan we richting Porto. We hebben welgeteld een half uur gezeild en toen viel de wind weg. Nog heel vaak weer even de genua uitgerold maar we stonden nagenoeg stil dus veel gemotord.

Even de tank aftoppen 🙂
Aanloop Porto
Haven bevindt zich rechts voor de brug

We hebben de Costa Verde “groene” kust afgevaren. Vlak voor de ingang naar Porto ligt de grote industriehaven leixões waar we weer een dolfijn zagen. Dit gebeurt ook nog net voor de ingang naar Douro Marina. De haven is vrij prijzig maar de voorzieningen zijn top. Dat wil zeggen dat er elke morgen verse broodjes naar je boot gebracht worden. Het lijkt wel vakantie ;-).De haven ligt niet in Porto zelf maar bij het dorpje Afurada. Hier wonen de mensen echt op en in elkaar. Ze leven en eten allemaal buiten. Er was zelfs kermis aan de buitenrand. De was wordt gedroogd aan houten palen op een veldje. Er was net een processie geweest denk ik want er hingen overal posters met de paus etc aan de huizen, naast de Portugese vlag i.v.m. het WK. Ik heb daar heerlijke sardientjes gegeten. Louis zijn keuze was minder. Hij dacht beef te krijgen maar dat was spek 🙁

Sardientjes
Ziet er mooi uit bij nacht….
Maar overdag is dit gewoon de droogpaal voor de was 🙂

Vandaag weer eens 2 wassen gedraaid want dit was lastig door het slechte weer de afgelopen weken. Het begon een beetje te regenen in Porto zelf (3,5km lopen vanaf haven), maar de was was gelukkig droog toen we thuiskwamen. Tijdens de lunch hebben we met de Portugezen naar het WK gekeken welke ze wonnen met 1-0  van Marokko. Het was zeer vermakelijk! Ze zijn zeer enthousiast.

Aan het einde van de middag hebben we een port proeverij gedaan bij Churchill’s. Voor gasten van de Marina is dit gratis en het havenkantoor reserveert ook voor je. Hier worden de druiven nog met de voeten gestampt in tegenstelling tot de grote huizen. Het is het jongste porthuis hier, 37 jaar oud. Het is opgericht door John Graham en hij heeft het naar zijn vrouw vernoemd Churchill. Hier geen pracht en praal maar lekker ongedwongen genieten van een lekkere proeverij en leuke rondleiding. We zijn weer heel wat wijzer geworden over port. We beginnen met een witte port en zoute koekjes. Daarna een Ruby en volgt de rondleiding. Hierna sluiten we af met een Tawny en krijg zelfs een slok vintage uit 2011 wat een super jaar was. We nemen uiteraard nog wat mee voor thuis ;-).

Laat in de middag boeken ….promilage is wat hoog 🙂
Curchill’s opslag
Ja we staan nog 🙂

We hebben er nog een dag aangeplakt om de stad beter te verkennen. We hebben een free walking tour geboekt. Om 10.15 uur worden we verwacht op de afgesproken plek. Met nog 8 buitenlanders waaronder Amerikanen, Belgen, Duitsers en een Zwitserse gaan we onder begeleiding van de gids 3 uur wandelen door de stad. Ze laat ons allemaal leuke plekjes zien en vertelt wetenswaardigheden. We beginnen met het station São Bento waar de muren bedekt zijn met allemaal Portugese tegels waarop taferelen en oorlogen zijn uitgebeeld. We krijgen kerken te zien, een goudwinkel waar de Portugezen bekend om staan, volgens de gids komt dit omdat de gouden juwelen van moeder op oudste dochter overgaan … dus je kunt je voorstellen dat als je deze traditie maar lang genoeg hanteert en aangevuld wordt met nieuwe door de huidige man er menig vrouwelijk schoon er warmpjes bij zit . Ook doen we een olijfolie proeverij aan en lopen langs de bekende boekwinkel Livraria Lello & Irmão. Hier heeft J.K. Rowling o.a. inspiratie op gedaan voor de Harry Potter boeken. Er stond een enorme rij dus als je dit wilt bezoeken moet je heel vroeg zijn. We krijgen een Portugese Flavour Experience bij Meia dúzia en proeven allerlei smaken uit verschillende tubes met chocolade, fruit e.d. op een stukje kaas of met een lepeltje. We nemen er natuurlijk 1 mee die lekker is voor op kaas. We gaan door de Joodse wijk heen en krijgen tips waar we goed kunnen eten voor een mooie prijs. Dan krijgen we nog een ijsproeverij, bekijken de kathedraal en lopen over de brug naar de wijn area waar we nog een laatste foto kunnen maken. De toer duurde wel 3 uur en was echt geweldig! Een enorme aanrader.

37 miles

Bedankt Juliana voor de tour
Trein station van Porto … een must om te bezoeken!
Joodse wijk met in het rood onze gids
Flavour Experience bij Meia dúzia
Vintage port van 2011
Overigens er wonen ook mensen onder de Luis I-brug. Lekker zo’n tram boven je hoofd

3 gedachten over “Porto

  1. Wat geniet ik weer van jullie verhalen en wat heerlijk daar in porto! Die staat ook nog op mijn lijstje! Heerlijk eten en heerlijke drank in Portugal! Heaven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *