A Coruña

A Coruña

Binnen de kathedraal van Santiago de Compestella

A Coruña en een bezoek aan Santiago de Compestella.

Wederom worden we wakker met getik van de regen. Vandaag weer een lange dag dus zeilpakken aan en om 6.25 uur vertrekken we richting A Coruña en hebben we de Golf van Biskaje verlaten. Doordat het rustig op zee is, kunnen we tussen de rotsen door varen bij Ría del Barquero in plaats van erom heen wat weer mijlen scheelt. De handschoenen gaan weer aan want het wil maar niet warm worden in Spanje…. We hebben wind tegen het eerste stuk dus moeten motoren.

Het is een grijze, regenachtige dag dus we kunnen niet veel van de kust zien. Als we de 2e kaap om zijn kunnen we lekker zeilen. We passeren achtereen volgens Cabo Ortegal en Cabo Prior. Net als we aankomen in Ría Coruña begint het weer te regenen. We rollen snel de genua in en halen het grootzeil naar beneden zodat alles droog blijft. Ik kijk naar links en ja hoor ik word weer begroet door 2 dolfijnen. Die zwemmen dus ook gezellig in de Ría’s. We meren af in Marina Coruña waar we hartelijk worden ontvangen door 2 havenmeesters die ons helpen aanleggen.

Aanloop A Coruña

A Coruña is een verrassende stad met vele gezichten. Op het schiereiland bevindt zich voornamelijk het oude gedeelte met de graf tombe van generaal sir John Moore en plaza de Maria Pita. Het vreemde is dat Maria Pita aanbeden wordt omdat zij in de 15e eeuw de belegering van de Engelsen voorkwam en Sir John Moore met het Engelse leger in de 18e eeuw  aanbeden wordt omdat hij de belegering van de Fransen voorkwam. Hieruit blijkt dan weer dat A Coruña een stad is van grote waarde. Daarnaast bevindt zich hier de oudste werkende vuurtoren van de wereld Torre de Hercules, Unesco wereld erfgoed en de Menhires die de vuurtoren omringen.

55 miles

Torre de Hercules
Stadhuis tegenover Pita
Sir John Moore
Menhirs

Santiago de Compestella, zeilers op pelgrimstocht

Vanmorgen hebben we bus 1A genomen die om de hoek bij de haven vertrekt en in 10 minuten bij het station is. Vandaar uit zijn we naar het treinstation gegaan. Dit is zeer ordelijk geregeld. Je moet direct een ticket incl. tijdstip voor de terugweg boeken. Tas gaat door de scanner heen en dan mag je het perron oplopen en op de geboekte plaats in de trein plaatsnemen. Na 30 minuten kom je al in Santiago de Compestella aan. Het is dan ongeveer 10 minuten wandelen naar het oude centrum.

Je ziet de kathedraal al vanuit de verte. Handig is om vroeg te gaan, want na ons bezoek in de kathedraal werd het super druk. Het is werkelijk pracht en praal met heel veel goud. Zo indrukwekkend! De sfeer is heel speciaal. Er lopen allemaal pelgrims met een wandelstaf met de sint Jacobsschelp rond. Dit is dezelfde schelp die wij al gevonden hadden in Roscoff 😉 De kathedraal is het eindpunt van hun wandel-/fietsreis. Je ziet dus veel emotie. Diep respect voor allemaal! Bij de tourist information kun je een plattegrond halen met een aanbevolen route. Er vindt dagelijks een “grote mis” plaats maar deze wordt niet aangekondigd vantevoren. Toen we de klokken hoorden luiden, speerden we naar de kerk. Er stond een mega rij. Achteraan aangesloten en na 15 minuten konden we naar binnen en de mis bijwonen. Heel erg mooi en bijzonder was dat!

Kathedraal van Santiago de Compostella
Met respect voor de pelgrims

Na deze geweldige ervaring hebben we de specialiteit uit Galicië …. Pulpo gegeten, gekookte inktvis in olijfolie met paprika poeder, zeezout en gebakken aardappel. Smullen 😉

60 km trein

Pulpo
Wachtrij voor de mis

Paus Benedictus XVI en Jonnaes Paulus II
Stadhuis Santiago de Compestella
Net even anders maar wel lekker

5 gedachten over “A Coruña

 1. Super leuk! En wat bijzonder dat jullie in Santiago de Compostella zijn geweest! Zal wat goed weer jullie kant op sturen
  Liefs

 2. Wat een leuk verslag over een mooie ervaring. Het scheelt wel weer een heel eind lopen voor later, hier zijn jullie dan maar vast geweest. We zullen jullie wat zon uit Nederland sturen

 3. Wat maken jullie een mooie reis en wat jammer dat het zo blijft regenen. Door jullie worden we ook geïnspireerd om eens naar Santiago te gaan, per voet of per auto is nog niet duidelijk.
  Nu maar snel hopen op mooi weer.

  groeten Doreen

 4. ha Louis en Angelique, wat blijven het mooie verhalen die jullie opschrijven. Vandaag een stukje met jullie live meegekeken. Jullie moeten redelijk ruim van het land varen als ik naar al die rotspartijen kijk. jullie worden gevolgd door een Nederlands schip (Walkabout). Veel plezier en groetjes

 5. Wat mooie culinaire foto’s met die pulpo en de hammetje. Ondanks het weer, is Galicie wel aangenaam met mooie natuur en rotsen en zonder te vergeten die mooie en indrukwekkende ervaring in Santiago de Compostella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *