Santander

Santander

We moeten 202 mijl varen op de golf van Biskaje. Om met licht aan te komen, zullen we vandaag om 14 .00 uur moeten vertrekken. We gaan 2 dagen en 2 nachten doorvaren om in Spanje aan te komen. We zeilen gezellig met z’n vieren dus kunnen in de nachten een wachtschema van om de 4 uur invoeren. We hebben het eerste stuk wind tegen en zitten te wachten tot we kunnen vertrekken dus besluiten we om 12.20 uur na het volgooien van de tank weg te gaan. We zien in de verte fort Boyard en alleen maar zee nadat we Ile d’Oléron gepasseerd zijn. Na een tijdje komen de eerste dolfijnen langs onze boot zetten. Wat een machtig mooi gezicht. Ze zwemmen rustig een kwartier met ons mee voordat ze het hazepad kiezen. Dit gebeurt later nog een keer maar dan met een ander soort dolfijn.


Joop hijst de gastenvlag

Na onze pizza maaltijd gaan Louis en Ria slapen. Zij zullen de 1e nacht de shift van 02.00 – 06.00 voor hun rekening nemen. Helaas geen mooie zonsondergang maar wel een maan dus we kunnen alles goed in het donker zien. We komen geen enkele boot tegen tijdens onze wacht. Om 02.00 uur gaan Joop en ik naar bed en gaan Louis en Ria verder. Met name tussen 04.00 – 06.00 uur is het zeer vermoeiend en moeilijk om je ogen open te houden. We komen maar 3 vissersbootjes tegen. We moeten buiten het schietgebied van het leger blijven en daarom een flink eind uit de kust blijven en omvaren. De golfslag is anders. Je krijgt 2 lange golfslagen en dan weer een gewone. Dat is ook wel wennen en niet altijd even prettig.


De 2e dag merken we dat we wel moe zijn. We zetten de gennaker op en varen 6-7 nm door het water. Het schiet lekker op. Het is toch wel wennen om ook ’s nachts te varen. We reven het grootzeil uit voorzorg zodat we niet ’s nachts op het dek hoeven te dansen. Wederom worden we 2 keer verrast door dolfijnen die weer met ons meezwemmen. Dat is het hoogtepunt van de dag J We wisselen de wachturen nu andersom. We hebben een heerlijke wind en kunnen nagenoeg bijna alles zeilen op een paar uurtjes “zeil”motoren na. De diepte meter schoot van 2km (log gaf het niet meer aan) naar 9 meter. Er moet wat onder de boot hebben meegevaren maar dat was helaas niet te zien in het donker. Dat hebben we meerdere keren gehad. Heel frappant. Er waren in de verte wat grote tankschepen te zien. Om 02.00 uur wisselen we weer. We houden met moeite de ogen open. Opeens zien we heel veel licht. Waarschijnlijk een vissersboot die met grote schijnwerpers op aan het vissen is. We zijn blij als het om 06.00 uur licht wordt en we weer land zien. We zien bergen en zo rond 9.00 uur denken we er bijna te zijn. Klein navigatie foutje dus we moeten nog 15 mijl verder totdat we eindelijk bij Santander zijn. We varen langs Palacio Real, waar de Spaanse koninklijke familie vroeger zomers verbleef. We strijken neer in Real Club Maritimo de Santander. Geen goedkope haven maar wel midden in de stad. Yes, we did it! Voor het eerst de golf van Biskaje overgestokenJ.

Spanje in zicht


We rusten even uit, kunnen eindelijk douchen en gaan lekker in de stad Pinxtos (Baskische tapas op een broodje) eten. Santander is een hele mooie stad. We zijn naar Centro Botin geweest en hebben daar 2 exposities bekeken o.a. van Joan Miró. Richting de berg gaan roltrappen waarop de inwoners kunnen stappen die boven wonen en dan met een lift naar hun woonwijk kunnen. Zo konden wij ook het uitzicht van boven bewonderen.

224 miles

De Crew


Aanloop Santander

5 gedachten over “Santander

  1. Dank je wel voor jullie mooie ervaring. Super mooie tocht overzee en geweldige ervaring met dolfijnen , we hoorden de emotie in je stem .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *