Roscoff (Bloscon)

Roscoff (Bloscon)

6 meter verschil bij Roscoff (Volle maan)

Het was 4:55 (HW – 2 St Helier) toen we uitliepen naar Bloscon, de eerste getijden haven die altijd te benaderen is op onze tocht naar het zuiden. Naast alle tijdtabellen die we raadplegen is het hier Engelse tijd dus voor europa 5:55 uur. Ik hoor menig lezers denken, wat is er nu zo leuk aan om zo vroeg weg te gaan. Ja het was vroeg, maar 6 uur Europese tijd is te doen om de bocht van Rosédo tot Lie de Batz te vermijden. De havens in deze tocht zien er aanlokkelijk uit maar alle havens zijn getijden havens. Dit betekent dat de havens droogvallen en afhankelijk van hoe hoog ze liggen ten opzichte van laagwater kan het zo maar zijn dat je 1 uur voor tot 1 uur na hoogwater uit kan varen. Dit betekent 3 uur speling en verplicht gaan, wat dan weer tot gevolg kan hebben dat je helemaal niet uitkomt met de stroming tijdens je tocht.

Louis heeft natuurlijk de vlag weer omgewisseld naar de Franse. Voorlopig blijft deze er nog even op totdat we de golf van Biskaje hebben overgestoken.

En stroming, de stroming hebben we mee gehad! Wij gingen wel met 9.5 knoop over de grond, dat is ons record tot op heden. Ook viel het ons op dat je nogal wat rotsen tegenkomt. We vroegen ons af hoe je die gaat ontwijken als je geen instrument hebt, die je de coördinaten geeft waar je bent. Ja wij zeiden nog tegen elkaar, vroeger deden we het ook zonder en dan vaar je maar voor je eigen veiligheid om. Alleen maar om zeker te zijn dat je zo’n rots niet raakt. Want 1 ding is zeker ze geven echt niet mee 😉 Dus we waren maar wat blij met onze kaartplotter. Leve de innovatie!

Bij ronden van Rosédo zagen we onze eerste dolfijn. Nou hij liet twee keer zijn vin zien en weg was hij weer. We vroegen ons al af, daar we gisteren gehoord hadden dat ze in de Baai gespot waren, of dolfijnen alleen met warm water komen. Maar vanaf nu is er dus hoop en bevestigen we de camera (een soort Go-Pro).

Aanloop Bloscon

Vandaag Roscoff verkennen, 5 minuten fietsen vanaf de haven van Bloscon. We waren niet voorbereid, maar hebben ons laten verrassen. Het plaatsje bestaat uit veel prachtige oude gebouwen. Je voelt en ziet echt Bretagne. De locale markt met allerlei lekkernijen en geurige kruiden, mooie gebouwen, droogvallende haven, lekkere restaurantjes echt een aanrader!

83 miles 

Op voorgrond een fundering wat lang geleden is teruggenomen door de zee
Roscoff
Roscoff
Kruiden kraam
Chocolaterie
Prijspakker

4 gedachten over “Roscoff (Bloscon)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *