Jersey

Jersey

Het was 6:10 (HW + 1.5 St Peter’s port) toen we uitvoeren naar St Helier op Jersey. Reden voor dit tijdstip was omdat we het basin uit moesten. Vandaag kon dit tot 2 uur voor en na HW. Doe je dit niet dan zit je minimaal nog 8 uur vast tot het volgende HW tij.

Nu we het toch over het tij hebben, dit verschuift per etmaal grofweg 30 tot 60 minuten op eenzelfde plaats. Wij gebruiken “Reeds” waar Dover tijd wordt gebruikt als referentie punt. Lokaal kun je met behulp van een tabel bepalen wat HW bij onze vertrek haven is. Dit is dus een ander tijdstip dan bij Dover.

Voor de tocht van St Peter’s port naar Saint Helier waren voor vandaag geen spannende dingen te verwachten. De verwachte wind was NW 2 Beaufort met een zonnetje erbij. En als je de haven uitloopt zie je Jersey al liggen. Dan is het nog maar 30 mijl om de haven te bereiken. Dus de stroom hebben we maar genomen zoals het kwam.

We hebben Pt. Corbiere gerond en koerzen dan op de vuurtoren van Noirmont point.

Tja en als je er zo in staat dan zal je zien …. hebben we alles mee en komen we om 13:15 uur aan. Wederom weer wachten aan het waitingpontoon omdat we tegen de sil aankijken totdat het water hoog genoeg staat en we binnen kunnen varen. Dit wordt middels een digitaal bord aangegeven.

Noirmont point
Aanloop Saint Helier
Sil (drempel voor de haven)

De volgende dag hebben we onze fietsjes weer gepakt en lekker langs het strand gefietst naar Saint Aubin. Dit dorpje ligt aan de overkant van de St. Aubin’s Bay. Aan de kop van deze baai bevindt zich het kasteel Elizabeth die je alleen lopend kan bereiken met laag water. Als het water te hoog is, is er ook een mogelijkheid om dit met een amfibie te bezoeken.

St. Aubin’s Bay
Elizabeth Castle

Verder nog Saint Helier ingeweest. Dit is een zeer verassende stad welke nog veel koloniale bouwstijlen laten zien. Voor degene die graag een bezoek willen brengen aan de kanaaleilanden, is Jersey mijn favoriet. Er zijn veel dingen die je hier kunt ondernemen en ik zou dan met de ferry een dagbezoek aan Guernsey of één van de andere kanaal eilanden doen.

Saint Aubin
Haven van Saint Aubin
Saint Helier
Foodhal in Sait Helier

Eén gedachte over “ Jersey

  1. Het is steeds wel vroeg opstaan, maar wat komen jullie op leuke plaatsen, verrassend zon’n andere omgeving.
    Gniet ze lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *