Boulogne-Sur-Mer

Boulogne-Sur-Mer

We zijn vanmorgen om 6.00 uur (HW+3) richting Boulogne-Sur-Mer vertrokken. Het was nog donker toen de wekker afging.

Het eerste stuk zouden we een klein beetje stroom tegen hebben. Daarna zouden we profiteren van 6 uur mee. Zoals ik gisteren vertelde dachten we er 9 uur over te doen. Helaas hadden we in het begin een kleine misser gemaakt. Het waren ideale zeilomstandigheden, dus wij lekker genieten van de tocht. We passeren de grens van Frankrijk en kunnen onze tweede gastenvlag hijsen.


We hadden het zo naar ons zin in de zon dat we waren vergeten dat we in elk geval 5 knopen door het water moesten gaan en daarbij het tij als cadeau meenemen. Dus wij liepen 4 knopen met 2 knopen tij. Dat schiet lekker op 6 knopen over de grond. Tja toen kwam Calais die rekende even met ons geklungel af! We waren te laat bij de bocht en kregen 4 knopen tegen. Motor bij, 6 knopen door het water is dus nu nog maar 2 knopen per uur.  We hebben verbeten zitten kijken naar de wandelaars op de kliffen die onder genot van een ijsje sloompjes ons voorbij liepen. Het kostte ons 2 uur extra tijd om in Boulogne-Sur-Mer aan te komen. We hadden geluk. We konden bij Calais de krijtrotsen zien liggen van Engeland.

Krijtrotsen
Aanloop Boulogne-Sur-Mer

Boulogne-Sur-Mer is erg verrassend. Gasten liggen in de getijden haven hetgeen betekent dat we zo’n 4 meter omhoog en naar beneden gaan. Als je ‘smorgens met laag tij naar het haven kantoor gaat, is het wel een klimmetje. Maar ook heeft Boulogne-Sur-Mer een verrassend geheim bewaard. Als je vanuit de haven de stad in gaat moet je je eerst door revolutie bouw heen worstelen. Maar dan in het centrum heeft de oude vesting stad toch stand gehouden. Door de bouw en de Notre Dame Kathedraal lijkt het alsof je je in Italië begeeft.

We hebben onze eerste wasdag gehouden. Ook dat hoort erbij als je langere tijd op pad bent.


Even nog een nutteloze wetenschap.

Een knoop = 1.85 nautische mile. Dit komt omdat als je de omtrek van de aarde over de evenaar (~40,000 km) deelt door 360° en 60 minuten dan heb je een zee mijl. Nu voor de landrotten, doe je ditzelfde truukje maar dan over de polen (~36,000 km) dan kom je op een land mijl van 1.68.

58 miles

3 gedachten over “Boulogne-Sur-Mer

  1. Hoi zeeluitjes,

    Heerlijk een tocht in de zon en genieten van de kustlijnen. De extra tijd moet je dan maar op de koop toe nemen. na deze rit zal je vast heerlijk slapen.
    Nog veel zeilplezier.
    Groetjes,

    Cees en Marion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *