Marseille

Marseille

We verlaten la Ciotat en zien de zon net door komen over cap de L’Aigle

Om 8.50 uur verlaten we de haven richting Marseille. Net voor het ronden van de cap de L’Aigle trekken we de rolgenua weer uit. We hebben weer een zuidoosten wind en kunnen weer lekker zeilen. De zee blijft hobbelig. Ik denk niet dat dit nog gaat veranderen. We rollen alle kanten op en moeten ons af en toe heel goed vasthouden. We varen tussen de eilanden door als het weer enorm begint te poeieren. Dikke windkracht 6 in vlagen. Daar hadden we op de heenweg ook al last van. Het vaart toch anders zo langs de bergen en tussen de eilanden. We varen de rade d’Endoume in en de wind draait steeds. Dan weer aan de wind dan half en/of ruim. We meren weer af bij Societé Nautique de Marseille.

We gaan de stad in en willen even langs de ingestorte gebouwen lopen. Het is veel erger dan we dachten. Alles is afgezet en er staan allemaal camera’s. Als we in de straat erachter lopen zien we zeker honderd reddingswerkers lopen. Heel heftig om te zien. Een man vertelt mij dat er inmiddels al 6 doden zijn. We bezoeken Cathédrale de la Major. Driemaal is scheepsrecht want eerder was deze gesloten. Van binnen is deze immens groot met veel marmer en mozaïek. Omdat hij zo groot is, is hij vrij leeg en kaal.

Als we aankomen zien heel wat hulpdiensten staan
Eindelijk kunnen we de Cathédrale de la Major van binnen bekijken

De hele morgen zitten we in de wasserette. Dat hoort bij een reizigersbestaan. Wat zijn wij toch verwend met een wasmachine en droger thuis. Als ik al die mensen zo moeilijk zie doen…. We gaan we lekker wandelen naar de Plages des Catalans waar ze aan het beach volleyballen zijn. Daarna lopen we naar de Plage du Prado en tenslotte naar Pointe Rouge. Eindelijk een droge dag met zon. We nemen lekker de plat du jour en genieten van de Boeuf du Bourguignon.

We gaan vandaag nogmaals kijken naar de ingestorte gebouwen. Het dodenaantal is gestegen tot 8. Inmiddels is er een graafmachine ingezet en is het aantal hulpverleners redelijk afgeschaald. Er worden allemaal bloemen aan het de dranghekken opgehangen. Er hangt een verdrietige en verslagen sfeer. Ook zien we dat er nu om allemaal gebouwen, die er ook niet zo stevig meer uitzien, dranghekken op de stoep eromheen worden gezet.We wandelen door de rue la République en Canebière met de typische panden met de gietijzeren balkons en enorme entrees. Het blijft een mooie en fijne stad!

18 miles

Door dit gedenkteken zie je Iles du Frioul liggen
Iles du Frioul ligt voor Marseille

2 gedachten over “Marseille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *