Torre del Greco, Pompeï en Napels

Torre del Greco, Pompeï en Napels

Om 8.00 uur gaan we anker af richting Torre del Greco. Het is nog 15 mijl varen en we willen vandaag een bezoek aan Pompeï brengen dus we rollen de genua uit en gaan motorzeilen. Het is een gekkenhuis hier met ferry’s. Deze varen af en aan in de Golfo di Napoli naar alle verschillende eilanden. We hebben gelezen dat de dode ratten in de haven van Napoli drijven, dus we besluiten om in de haven verderop te gaan liggen. We krijgen geen gehoor als we de haven oproepen via de marifoon. De beste jongen kan geen Engels blijkt later. Gelukkig is er een behulpzame italiaan die hem even oproept. We checken even bij Engelsen wat zij betalen per nacht. We kunnen pas ’s avonds inchecken omdat er dan iemand komt die Engels kan. Louis is weer een meester in onderhandelen en kletst behoorlijk wat van het havengeld af. Je moet echt onderhandelen in dit land.

Pompeii.. indrukwekkend en een must to visit
Plaza in Pompeii ligt verder van de Vesuvius dan wij liggen
Aanloop torre del Greco. Op de achtergrond de Vesuvius
Het is niet te beschrijven hoe goed deze stad intact is gebleven

Zelfs de badhuizen met stucwerk zijn na 2000 jaar nog te zien

We nemen de trein naar Pompeï. Deze Romeinse stad werd in 79 n. chr. bedekt met as als gevolg van de uitbarsting van de Vesuvius. Hierdoor is het één van de beste bewaarde steden geworden. Het staat ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. Je krijgt een goed beeld hoe het leven van de Romeinen er uit zag. We bezoeken het amfitheater waar vroeger de gladiatoren hun gevechten hielden. Zien verschillende casa’s, badhuizen, theaters, tempels en straten. We zijn erg onder de indruk dat sommige fresco’s nog zichtbaar zijn op de muren en de mozaïeken op de vloeren. Ook het forum, groot lang plein is heel mooi bewaard gebleven. In de tuin van de vluchtelingen zien we gipsafdrukken van de lichamen van mensen die probeerden te vluchten naar de zee en die door de dood door verstikking verrast zijn.

Het viel ons op dat velen hun gezicht hadden bedekt… waarschijnlijk om de as.
Het tegelwerk op de vloer is heden nog steeds een inspiratie voor menig sauna

Amfitheater van Pompeii

We bezoeken nog even het nieuwe Pompeï. Deze heeft een prachtige basiliek gewijd aan de Madonna del Santo Rosario en bedevaartsoord. Wat een pracht en praal is daar te zien.

Napels is een chaotische stad. Je moet constant opzij springen voor de scooters die gewoon tussen de mensen doorrijden in de voetgangerszone. Alle handel vindt plaats op straat. We wandelen door het historische centrum met smalle straatjes en kleine winkeltjes met veel religieuze snuisterijen. Op elke hoek van de straat staat een gedenkbeeld. De Limoncello komt hier vandaan dus die gaan we uiteraard even proeven. Alleen als de likeur van citroenen uit de buurt van Sorrento komt mag het de naam Liquore di Limone di Sorrento dragen. We leggen onze hand op de neus en bek van het bronzen beeld van Pulcinella wat veel geluk schijnt te brengen. We eten een Pagnotiello Napoletano, een soort gefrituurde pizza wat een lokale lekkernij is. We bezoeken prachtige kerken. We eindigen op het Dante plein waar een Octoberfest plaatsvindt. De muziek zijn ze een beetje vergeten maar de Duitse biertjes zijn lekker. We eten er een heerlijk Siciliaanse panini met worstje en versgebakken groenten bij.

Gefrituurde pizza
We hebben gelukkig een proevertje genomen … sterk spul!
Gedenk hoekjes voor hun dierbaren

De volgende dag pakken we weer de trein. We doen een excursie onder de grond van Napels. We lopen door de ondergrondse nauwe waterwegen, met een kaarsje in de hand. Ziet er uit als walk like an egyptian 😉 Ten tijden van de 2e wereldoorlog werd dit als schuilkelder gebruikt. We bezoeken ook het oude theater wat nog maar deels bestaat. In een woonhuis gaan we de kelder in en lopen door naar de garage. Heel leuk om te zien. We lopen langs de boulevard en slenteren uiteindelijk door de enorme winkelstraat weer terug naar het oude historische gedeelte. Een wereld van verschil als je net langs de Gucci en Prada winkels hebt gelopen.

15 miles

Even pulcinella …
aanraken brengt geluk, dus 🙂
Leuk om te zien dat er hele wijken er toch iets van proberen te maken
Tja ook dit is zo anders … de was gewoon door de straten
Speciaal voor Joop .. lijkt Amsterdam wel 🙂
En dan stuiten we op een kerk. Zo groot.
En dan verkennen wij de waterwegen van Napels
Deze onderaardse gangen waren aangelegd om zoet water op te slaan
In WWII kwamen deze gangenstelsels goed uit om in te schuilen

Dit is te grappig ….de vrouw die hier woonde heeft waarschijnlijk haar hele leven geërgerd aan de schat waar ze boven lag!

Eén gedachte over “ Torre del Greco, Pompeï en Napels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *