Marseille

Marseille

Nadat Louis eerst naar het strand is geroeid om brood te halen verlaten we om 9.20 uur de baai. We hebben pal wind tegen dus gaan op de motor naar Marseille. We motorzeilen nog even. Na 2,5 uur komen we aan in de Vieux Port de Marseille. Wat een prachtige stad zeker als je vanaf de zee aankomt. Aan beide kanten van de havenmonding zijn forten.

We tanken en gaan daarna op zoek naar een plaats waar we kunnen verblijven. Er zijn hier meerdere havens en de 1e twee zijn vol. Bij nummer 3 Societe Nautique de Marseille kunnen we na veel moeite eindelijk terecht. Er komt een evenement dit weekend dus alles is gereserveerd. De haven is heel groot en heeft een U-vorm.

Aanloop Marseille
Deze zeilclub is al 130 jaar oud
Van boven zie je pas goed hoe groot het is

We wandelen door de stad en eten lekker oesters en het typische gerecht van Marseille bouillabaisse. We gaan naar het Palais du Pharo waar we in de tuinen wandelen en heel mooi uitzicht hebben over de stad. Daarna lopen we naar de wijk Le Panier waar de gangsterfilms zijn opgenomen en gaan naar de Kathedraal de la Major om te eindigen op het dak van Le Musée d’Art Contemporain (MAC). Deze doet denken aan het MAS in Antwerpen. In 2013 was Marseille de culturele hoofdstad van Europa net zoals Leeuwarden dit jaar en is er heel veel geld geïnvesteerd om de stad op te knappen en de maffia uit te bannen. De drugshandel met Marseille werd door de Amerikanen dan ook de French connection genoemd. We lopen nog even de Sabon winkel binnen waar Marseille bekend om staat. Wat een keuze!

We nemen weer een free walking tour. Deze keer hoeven we ons niet op te geven en kunnen gewoon aansluiten. Dat werd dus een hele grote groep. We lopen naar het oudste stukje van Marseille waar nog enkele stenen van over zijn. Hier begint de oudste avenue van Marseille. Bij het aanleggen van de nieuwe haven is de architect uit Parijs gehaald om hier de mooie gebouwen neer te zetten die ervoor moesten zorgen dat de rijken in deze buurt gingen wonen. Je herkent de balkons. We lopen nar Rue de La Bonneterie. Dit huis is in tegenstelling tot heel veel andere woningen niet verwoest in de 2e wereldoorlog. Dit huis is verplaats wat een hele tijd in beslag nam. Daarom staat er op de voorgevel R. de la Bonneterie terwijl deze op de Grand’Rue gesitueerd is. Het drankje van Marseille is Pastis. Dit is erg lekker!

We nemen de bus naar de prachtige Notre Dame de la Garde, de basiliek die aan zee ligt op 150 meter hoog en waarvan je over de hele stad kunt uitkijken.

De Vieux Port van Marseille is ook by night super mooi!

14 miles

Reclame voor het lokale drankje
Op de achtergrond zie je de 2 eilandjes die voor Marseille liggen
Grappig om zo’n foto te maken
Kathedraal van Marseille is zo groots
Notre dame de la garde Marseille
Bezoekje binnen in de Notre dame
Eindelijk heeft Angelique haar oesters 🙂
Het typische gerecht van Marseille …. bouillabaisse
Dit zijn de oudste opgravingen van de stadsmuur van Marseille
3 meter hieronder ligt de oudste straat
Wij wandelen het oude gedeelte in
e gids vertelde ons dat de stad al menig maal verwoest is.
Van schilderen houden de Fransen wel 😉
Bourse et chambre de commerce
Dit gebouw is in opdracht van Louis Bonaparte (broer van). Detail nooit gebruikt! En de stad zit er nog mee in hun maag 😉

3 gedachten over “Marseille

  1. Geweldig!!! Krijg natuurlijk kippenvel van…blij dat jullie hebben genoten van mijn geboorte regio en van de lokale culinaire…kijk uit naar de Calanques van Marseille !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *