Lissabon

Lissabon

We wisten niet hoe snel we weg wilden naar Lissabon. Om 7.10 uur gooiden we los en begonnen we te motoren. Er stond geen wind. Nog een paar keer geprobeerd om te motorzeilen maar dat had geen zin met gemiddeld 2 à 3 knopen wind. De Atlantische oceaan was rustig. Weinig deining en golven dus dat was een voordeel. We varen langs de costa de Estoril en ronden Cabo de Roca en Cabo Raso. Net voor Cascais kregen we wind en konden we de laatste 10 mijl lekker over de Taag zeilen op de genua.

Links op de achergrond zie je Torre de Belém en Ponte 25 de Abril
Forte São João das Maias

Heel leuk om Forte São João das Maias en Torre de Belém vanaf het water te zien. We varen onder de Ponte 25 de Abril door en meren af in de haven Doca de Santo Amaro. Deze brug is vrijwel identiek aan de Golden Gate Bridge in San Fransisco (door dezelfde maatschappij gebouwd) . Volgens de havenmeester was er geen plek maar uiteindelijk mochten we onder de brug liggen. Dat hebben we geweten. Ik had al gelezen dat deze haven erg luiddruchtig is. Over de brug gaat verkeer en de trein. Daarnaast vliegt er om het half uur een vliegtuig over en ’s nachts vindt hier het uitgangsleven plaats en knalt de muziek over het water. Maar goed je ligt redelijk down town.

Na de 2e nacht op een rij niet te hebben geslapen, vinden we een andere gemeente haven net naast deze. Louis regelt dat we hier 2 nachten kunnen blijven. We varen de boot om wat 10 minuten duurt naar Doca de Alcãntara. Daarvoor ligt een brug die elk half uur om heel en half geopend wordt. We liggen te wachten en willen achteruit varen als de schroef het opeens niet meer doet. We kunnen niet voor of achteruit….. Lichtelijke stress want we drijven naar de brug toe. We gooien de genua een flink stuk uit en kunnen met de wind van de brug af nog net een naastgelegen ponton bereiken. Louis trekt zijn zwembroek aan en gaat met duikbril en al het water in. Er zit een enorm stuk touw in de schroef dat we net voor de brug hebben opgepikt. Gelukkig krijgt hij het snel van de schroef af. Hierna roepen we de brugwachter weer op dat we om half door de brug willen. Hij doet meteen de brug open al is het nog lang geen tijd waarvoor dank ;-). Hij had waarschijnlijk het hoogtepunt van de dag. We leggen aan in deze haven. Wat een rust. Dit scheelt echt een slok op  een borrel!

Met dit touw werkt de schroef niet meer 😉
Torre de Belém is gebouwt als een schip
Net erna nog zo’n monument
Aanloop haven

Tijd om Lisboa te gaan verkennen. Het is prima city trip weer, 25 graden en bewolkt. We nemen een Bica en later nog een Patéis de Nata. We verkennen deze mooie stad. We lopen door Baixa en Afama.

De 2e dag doen we weer een free walking tour door het oude centrum. Het is een zeer grote groep. We starten in Chiado het dorp van de dichters waar ik op de foto ga met het Fernando Pessoa voor het beroemdste café Brasileira do Chiado. Wat grappig is want er staat 1 lege stoel bij omdat hij niets met andere mensen te maken wilde hebben en liever alleen zat. We bezoeken enkele kerken en krijgen diverse mooie uitzichtpunten te zien. We gaan door naar Bairro Alto het hogere gedeelte. Hier zochten vroeger de zeemannen vertier nadat ze maandenlang op zee hadden gezeten en thuis misten. We sluiten af bij een kerk met een lugubere historie.

Fernando Pessoa
De tram die velen kennen…
maar toch leuk om zelf te zien
Op de achtergrond Castelo de São Jorge

We gaan eindelijk de Francesinha eten wat we in Porto al hadden willen doen. Deze Portugeze snack smaakt voortreffelijk! Daarna nemen we een ginjinha, een likeur van zure kersen. Portugezen nemen deze zelfs al ’s morgens vroeg hebben wij ons laten vertellen. Wij bestelden dit com elas (met kersen) en dat hebben we geweten. Sterk spul 😉

Uiteindelijk hebben natuurlijk de oude Eléctrico, tram 28 genomen.  Deze wurmt zich omhoog door de smalle straatjes. Heel toerischtisch maar een must!

52 miles

Francesinha …
en dit zit er in
Nou daar gaan we dan ..
ginjinha
Triomfboog Arco da Rua Augusta
Santa Justa-Lift

Cabo da Roca net voordat je links naar Lisboa gaat

6 gedachten over “Lissabon

  1. Leuk om bekende plekjes te zien en geweldig voor jullie om dit met je eigen boot te kunnen doen. Geniet verder .
    Gr. Rob en Doreen

  2. Super leuk om weer te lezen! Lissabon blijft een leuke stad!
    En nu wel heel dichtbij ‘the golden gate’ geweest

  3. Zo, dat was even spannend! Gelukkig hebben jullie het hoofd koel gehouden en het touw kunnen verwijderen. Nu genieten van de rustige plek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *